Da li je zdraviji zeleni ili crveni kupus? Postoji značajna razlika, jedan je pun....
Kupus, Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube/ finapapica

jedan je zdraviji

Da li je zdraviji zeleni ili crveni kupus? Postoji značajna razlika, jedan je pun....

Konzumiranje crvenog kupusa može da dobrinese boljem zdravlju i pomaže u prevenciji različitih bolesti

Objavljeno: 15:36h

Kupus je izuzetno hranljiv i koristan za zdravlje jer je bogat vitaminima i mineralima. Glavna razlika između crvenog i običnog kupusa je u tome što crveni kupus sadrži antocijanin, pigment koji se nalazi u porodici flavonoida i deluje kao moćan antioksidans.

Ovo povrće može da ojača imunitet i da pomogne u detoksikaciji organizma.

Sadrži hranljive materije

Crveni kupus je siromašan kalorijama, ali bogat hranljivim materijama. Na primer, jedna šolja (89 grama) sirovog crvenog kupusa sadrži samo 28 kalorija, ali i značajnu količinu vitamina C (56% dnevne preporuke), vitamina K (28%), kao i manju količinu vitamina B6, A, kalijuma i drugih nutrijenata.

crveni kupus
foto: Prinstcreen/Youtube/finapapica

Odličan antioksidans

Crveni kupus je odličan izvor antioksidanasa poput vitamina C, karotenoida i flavonoida, uključujući antocijanin i kempferol. Istraživanja pokazuju da crveni kupus ima 4,5 puta više antioksidanasa nego zeleni kupus. Takođe, sadrži sulforafan, koji se formira kada se kupus seče ili drobi, a koji ima antikancerogena svojstva.

Crveni kupus
foto: Printscreen

Pomoć kod upala

Crveni kupus pomaže u smanjenju upala koje mogu da doprinesu razvoju mnogih bolesti. Čak i nanošenje listova kupusa na kožu može da smanji upalu. Na primer, osobe sa artritisom koje su koristile obloge od kupusa primetile su značajno smanjenje bola nakon četiri nedelje primene.

Kupus, Povrće, Salata, Kupus salata
foto: Natallia Khlapushyna / Alamy / Alamy / Profimedia

Poboljšava zdravlje creva

Crveni kupus može poboljšati funkciju creva, smanjujući upalu i pomaže kod stanja poput crevnog mukozitisa. Takođe je bogat vlaknima koja podržavaju zdravlje creva, pomažući u varenju hrane i smanjujući rizik od zatvora. Vlakna u kupusu su u promeru 70% nerastvorljivih, koji pomažu u kretanju hrane kroz creva, i 30% rastvorljivih, koja hrane korisne bakterije u crevima.

Konzumiranje crvenog kupusa može da dobrinese boljem zdravlju i pomaže u prevenciji različitih bolesti.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Bonus video:

02:32

KUPUS NIKAD SKUPLJI! Cena duplo veća! Velike suše dovele do REKORDNIH CIFARA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.